Zagreb | bezienswaardigheden | musea | stedentrip | vervoer | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Zagreb

Het klimaat van Zagreb is bepalend voor wanneer je het beste een stedentrip of reis naar de stad kunt maken. Het is dus verstandig om van tevoren goed te kijken wanneer je deze bijzondere stad gaat bezoeken. Daarbij natuurlijk rekening houdend met de doel van je reis en wat je van plan bent te gaan doen in de stad. Ga je namelijk naar Zagreb met als hoofddoel musea te bezoeken, dan maakt het niet zoveel uit in welke periode je gaat. Maar als je veel van de stad wilt zien en op een terrasje wilt zitten dan zijn de zomermaanden toch echt de beste om Zagreb te bezoeken.

Zagreb bezienswaardigheden

De Kroatische stad Zagreb heeft heel wat te bieden op het gebied van interessante bezienswaardigheden en musea.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Zagreb samengesteld:
Zagreb bezienswaardigheden top 10

Klimaat van Zagreb

De stad Zagreb heeft een landklimaat dat sterk onder de invloed staat van het mediterrane klimaat en het maritieme klimaat dat iets ten zuiden van de stad voorkomt. Door deze invloed liggen de gemiddelde dagtemperaturen in de stad veel minder uit elkaar dan in veel andere steden met hetzelfde klimaat. De zomermaanden zijn er over het algemeen erg aangenaam, maar met temperaturen die rond de zesentwintig graden Celsius liggen niet heel warm.
De wintermaanden zijn er daarentegen weer aan de koude kant met temperaturen die overdag maar net boven het vriespunt uitkomen. Het klimaat van Zagreb verschilt hiermee wel behoorlijk met de kustregio van Kroati waar de gemiddelde temperaturen behoorlijk hoger liggen. Het landklimaat van Zagreb heeft een grote invloed op de stad; zeker door de grote hoeveelheden neerslag die er in de wintermaanden vallen.

Zomermaanden

De zomerperiode is de beste tijd om een bezoek te brengen aan Zagreb. De kans op langdurige neerslag is er dan op zijn kleinst en de gemiddelde dagtemperatuur is er dan erg aangenaam. In de avond en nacht kan het ook in de zomerperiode behoorlijk afkoelen. De gemiddelde nachttemperatuur ligt rond de 15 graden Celsius. Je zal dus zelfs in de zomermaanden in de avond en nacht een vestje of trui nodig hebben.
Omdat Zagreb een landklimaat heeft kan in de zomermaanden het kwik behoorlijk oplopen en temperaturen boven de veertig graden Celsius zijn er niet ongewoon. Gelukkig zijn dit uitzonderingsgevallen die niet ieder jaar voor zullen komen.
De neerslag tijdens de zomerperiode is de laagste van het gehele jaar met 30 tot 60 millimeter per maand.

Winter in Zagreb

De wintermaanden in Zagreb kunnen behoorlijk koud zijn. Met name in de maanden december en januari kan het kwik er ver onder het vriespunt uitkomen. De gemiddelde nachttemperatuur ligt in deze periode rond de drie vier graden onder nul. Op de koudste dagen van het jaar kan het er echter met gemak tien graden of meer vriezen. De winterperiode is de natste periode van het jaar en op de koudste dagen zal de neerslag er bestaan uit sneeuw, natte sneeuw of ijzel. Dit is over het algemeen niet de beste periode om naar Zagreb te reizen.

Neerslag

De grootste kans op langdurige neerslag in Zagreb heb je van oktober tot en met januari. Op deze maanden ligt de gemiddelde maandelijkse neerslag boven de 100 millimeter. Dit is behoorlijk hoog als je beseft dat de gemiddelde maandelijkse neerslag in Nederland altijd onder de 100 millimeter blijft. Op de koudste dagen van het jaar heb je grote kans op sneeuw en ijzel. De zomermaanden zijn relatief droog maar er is nog wel altijd een kleinere kans op neerslag.

Weersextremen

Doordat Zagreb een landklimaat heeft is de kans op weersextremen in de stad een behoorlijk stuk groter dan in de andere delen van Kroati. Toch komen er niet al te veel echte weersextremen voor in de stad. Natuurlijk kan in de zomerperiode het kwik richting de veertig graden Celsius gaan en in de wintermaanden kan er zeer strenge vorst voorkomen. Maar dan heb je het wel zoonbeetje gehad. Natuurlijk kunnen er door de aanhoudende klimaatveranderingen er de komende jaren wat meer weersextremen voorkomen in de stad, maar echt opmerkelijke dingen zullen hier niet tussen zitten. Bijzonder is wel dat in 2010 de stad onder een dikke laag sneeuw ingepakt was.

Klimaattabel Zagreb

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 3 C -4 C 2 uur 12 dagen 43 mm n.v.t.
februari 6 C -1 C 3 uur 11 dagen 39 mm n.v.t.
maart 11 C 2 C 5 uur 13 dagen 53 mm n.v.t.
april 17 C 6 C 6 uur 14 dagen 59 mm n.v.t.
mei 21 C 10 C 7 uur 15 dagen 73 mm n.v.t.
juni 24 C 14 C 8 uur 15 dagen 95 mm n.v.t.
juli 26 C 15 C 9 uur 13 dagen 77 mm n.v.t.
augustus 26 C 15 C 8 uur 13 dagen 92 mm n.v.t.
september 22 C 12 C 6 uur 12 dagen 86 mm n.v.t.
oktober 26 C 7 C 4 uur 12 dagen 83 mm n.v.t.
november 9 C 3 C 2 uur 13 dagen 80 mm n.v.t.
december 4 C -2 C 2 uur 14 dagen 61 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Beste reisperiode

De beste reisperiode om een stedentrip naar Zagreb te maken is in de late lentemaanden of in de zomerperiode. De kans op langdurige neerslag is in deze periode het laagst en de temperaturen zijn er dan erg aangenaam. Het enige nadeel kan zijn dat het wat drukker is en soms iets te warm in Zagreb om er een relaxte stedentrip te maken. De winterperiode is minder geschikt om een trip naar Zagreb te maken aangezien het in deze periode behoorlijk kan regenen en de temperatuur slechts enkele graden onder het vriespunt ligt.

Meer info over Zagreb

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Zagreb:
bijzondere plaatsen in Zagreb

Zagreb in n dag
Zagreb tips
Zagreb weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy